+31 (0)6 143 89 168 info@praktijkdewijzeuil.nl

Wat is de felt sense en hoe train je dat?

Tijdens mijn opleiding tot trauma coach worden ook wij studenten flink “onder handen genomen” om alle technieken zelf te ervaren en te ondergaan. Het trainen van de “felt sense” is daar een wezenlijk onderdeel van. Wat is de “felt sense”? Het betekent bewustwording van je lichamelijke sensaties en is een begrip uit Somatic Experiencing vanuit je lichaamsbewustzijn.

Het ontladen van stress en vervelende gevoelens

De meesten van ons drukken vervelende gewaarwordingen, zoals een knoop in de maag, weg en zoeken naar afleidingen om dit nare gevoel niet te hoeven ervaren. Ook ik heb dat veelvoudig gedaan; een manier voor mij om even helemaal te ontladen was mijn wekelijkse karate training waar ik dan na een stressvolle dag van mijn leermeester hoorde dat ik vandaag wel extra veel power had. Nu gaat dat anders bij mij…

Beter in contact komen met je lijf

Voor mijn part geldt dat ik veel meer ben gaan voelen wat er in mijn lijf zoal gebeurt door het vele oefenen tijdens mijn studie en tijdens het werk. Eigenlijk word je dan “extra sensitief” en ga je meer letten op alle sensaties in je lijf in plaats van alles weg te drukken. Het fijne is dat “de knoop in de maag” of andere lichaamssensaties die vervelend voelen, daarna vanzelf oplossen.

Minder opgefokt

Eigenlijk zou iedereen dat moeten trainen – dan heb je minder behoefte om je af te reageren en leer je beter op je eigen oer instincten te vertrouwen. En karate.. dat blijf ik evengoed doen, maar nu ga ik veel minder opgefokt naar de wekelijkse training en blijf ik wat kalmer als het niet zo goed lukt. Ervaringen mogen gedeeld worden!! Zegt het voort!